Tro og tænkning - 1. årgang

Tro og tænkning, - systematisk teologi (dogmatik, religionsfilosofi og etik)

Fagbeskrivelse 

I faget “Tro og tænkning, - systematisk teologi” beskæftiger vi os med de store spørgsmål og temaer i teologien. Det sker i en slags “arbejdsdeling” mellem de delområder, der kaldes dogmatik, religionsfilosofi og etik. Vi ser på, hvordan disse store spørgsmål og temaer er vokset frem lige siden de første kristne tog livtag med at gennemtænke troen og “det med Jesus”, - frem til i dag.

Det handler om gudsbegreb, skabelse, frelse, mennesket, Kristus, kirken, lidelse, retfærdighed, etik, m.m., - og det handler om afgørende teologer og retninger i teologiens historie. Samtidig med at vi følger denne historiske udvikling af teologiens store spørgsmål og de svar den rummer, vil vi tilbagevendende udsætte svarene for “trykprøve” ved at diskutere om de har gyldighed i dag.

Tro og tænkning - 2. årgang

Tro og tænkning, - systematisk teologi. 2. årgang. Perioder og temaer

Fagbeskrivelse:

I den første del af Tro og tænkning fik vi et overblik over en række perioder og temaer i den systematiske teologis historie til og med reformationen. Her i den 2. del vil vi foretage en række periodiske og tematiske punktnedslag i teologihistorien fra reformationen og frem til i dag.

1. lektionOrtodoksi og pietisme
2. lektionDet 18. og 19. århundrede, teologiske hovedtendenser
3. lektionDet 19. årh., Kierkegaard, med sideblik til teologiske hovedtendenser før og efter
4. lektionDet 20. århundrede: teologiske hovedtemaer"

 

Tro og tænkning -3. årgang

Efterårssemester

Tro og tænkning, - systematisk teologi.  Samtidsteologi og økumenisk teologi

I Tro og tænkning, - systematisk teologi skal vi i “Samtidsteologi”, de tre første lørdage, se på forskellige kulturelle strømninger og tendenser i vores nærmeste samtid, som kalder på teologiske svar. Det handler om sekulære såvel som religiøse livsanskuelser og ideologier (f.eks. nyateisme, militant religiøs fundamentalisme, radikal vækst- og forbrugstænkning, ekstrem liberalisme og individualisme, m.m.). Vi vil inden semestrets start lægge os nærmere fast på nogle temaer.

Økumenisk teologi. Den sidste lørdag i efteråssemestret skal vi se på de mest centrale emner inden for økumenisk teologi (primært fra 1989 til i dag).

Forårssemester

Tro og tænkning, - systematisk teologi. Aktuelle teologiske problemstillinger og tænkere

I “Samtidsteologi” lod vi teologiens dagsorden udspringe mere eller mindre af fremherskende livsanskuelser og ideologier i samtiden, som kalder på teologiske svar. Her i 2. semester vil vi i “Aktuelle teologiske problemstillinger og tænkere” på sin vis gå den modsatte vej. Nemlig ved at tage udgangspunkt i nogle helt centrale teologiske og “langtidsholdbare” problemstilinger og tænkere som tilbagevendende har central betydning og se på deres aktuelle relevans i vores samtid.

Tro og tænkning, - systematisk teologi. Religionsteologi (2 gange i 2. semester)

Religionsteologi er et ret nyt ord. Men ordet dækker over noget, som går helt tilbage til kristendommens begyndelse. Nemlig den eftertanke og praksis som opstår, når kristne møder andre religioner.  Når ordet “religionsteologi” først er kommet på banen i de seneste årtier, hænger det ikke mindst sammen med det fænomen, som vi kalder globalisering. I globaliseringens tidsalder møder kristendommen hele spektret af religioner. De mest centrale spørgsmål i dette religionsmøde og kirkens teologiske og praktiske svar på dem skal vi høre nærmere om og diskutere i religionsteologi

Teologi for voksne. Etik. Fagbeskrivelse

På 3. årgang er vi i forårssemestret nået til faget etik. Som nævnt ovenfor, har man gerne en slags arbejdsdeling i faget systematisk teologi - det som vi også kalder Tro og tænkning - mellem tre delområder, nemlig dogmatik, religionsfilosofi og etik. De to første områder har vi været inde på i den teologihistoriske gennemgang i tidligere semestre og er vi stadig igang med på 3. årgang med undertitlerne “Samtidsteologi” og “Aktuelle teologiske problemstillinger og tænkere”.

Men hvad er etik? Ja, “etik” er i dag i dagligsproget bare et andet ord for moral. Men hvad forstår man i systematisk teologi normalt ved faget etik? Her følger vi en mere fagligt brugt skelnen mellem de to betegnelser. Moral er de konkrete bud og foreskrifter. Etik er overvejelser over grundlaget for moralen, det kalder man også af og til moralfilosofi.

Det er den sidstnævnte betydning af etik, vi vil gå ud fra i vores gennemgang af etik, samtidig med at vi løbende fastholder etikkens forbindelse til teologien og kristendommen som er helt fundamental faktor, der har præget etikken gennem det meste af dens historie.

Undervisere


Niels Hvelplund

Niels Hvelplund, fra 1. maj 2024 sognepræst ved kirkerne på Fanø

Niels er 31 år og cand.teol fra Københavns universitet. Han har i forbindelse med sine studier skrevet prisopgave om den tyske teolog Rudolf Bultmann. Niels har siden 1. februar været konstitueret som sognepræst ved Jerne Kirke i Esbjerg og er fra 1. maj sognepræst på Fanø.

Sten Tygesen

Provst emeritus

Født 1947. Læreruddannet fra Haderslev Seminarium, cand theol fra Aarhus Universitet, præst Højer-Daler, senere provst i Tønder provsti, sømandspræst i Hull, England, pensioneret, haft adskillige vikariater i ind- og udland.

Peter Søgaard

Sognepræst Sneum-Tjæreborg Pastorat. Teologisk medarbejder i RAMS, skoletjenesten i Ribe Stift

Peter er cand. teol. fra Aarhus Universitet 1998. Han er Sognepræst i Sneum-Tjæreborg Pastorat siden 2008 og teologisk medarbejder i RAMS, skoletjenesten i Ribe Stift siden 2015. Peter har desuden løbende uddannet sig inden for Religionsvidenskab på Aarhus Universitet siden 2019 og været lektor i religion på Rybners Gymnasium, Esbjerg fra 2015-2022.

Jacob Bjorholm

Jacob Bjorholm. Sognepræst i Åstrup sogn, Malt provsti. 

Jacob er cand. teol. fra Aarhus Universitet med speciale i religionsfilosofi, hvor han har arbejdet med det 20. århundredes teologi i lyset af Nietzsches religionskritik. 

Niels Bjørn Christensen-Dalsgaard

Niels Bjørn Christensen-Dalsgaard (sognepræst i Vojens, Jegerup og Maugstrup)

Niels Bjørn Christensen-Dalsgaard er cand. teol fra Københavns Universitet, hvor han særligt har beskæftiget sig med Paulus og den tidlige kristendom. Derudover har han også en stor interesse for og viden om oldkirkens historie og teologi. Niels har desuden undervist i teologi for voksne.

Jesper Wiborg Andersen

Jesper Wiborg Andersen sognepræst i Staby-Madum Pastorat i Ringkøbing Provsti             

Erling Kristensen

Erling Kristensen (sognepræst i Rødding- Ø. Lindet Pastorat. Religionspæd. konsulent)            

Cand. teol. Speciale i systematisk teologi. Tidligere højskolelærer i fagene kristendom, religion, filosofi, etik, idéhistorie i en årrække. Siden sognepræst og religionspædagogisk konsulent. Mangeårig deltager i Forum Teologi Naturvidenskab på Aarhus Universitet og dets efterfølgende tværfaglige netværk.


Læseforslag

Martin Schwarz Lausten: Martin Luther. Munk - oprører - reformator, 2005 (genoptrykt i mange oplag).
Fortrinlig, velskrevet og solid introduktion til Luthers liv, og med klar perspektivering af Luthers virkning i samtidens kirkehistorie og teologi.

Leif Grane: Evangeliet for folket. Drøm og virkelighed i Martin Luthers liv, 1983
Den, så vidt jeg kan se, bedste almene og alligevel dyberegående introduktion til Luthers liv og telogi. (Mon ikke den kan opdrives?)