Praktisk teologi - 2. årgang

Praktisk teologi: Gudstjeneste, bøn, spiritualitet
Fagbeskrivelse:
Den praktiske teologi handler - som det ligger i ordet - om kirkens praksis. Den handler om, d.v.s. undersøger og tænker over og debatterer om, hvad et kirkeligt fællesskab eller evt. det individuelle trosliv har “gang i”. Hvad er det for nogle adfærdsformer og kommunikationsformer der udfolder sig.
1. lektion | Gudstjenestens former |
2. lektion | Gudstjenestens historie |
3. lektion | Bønnens teologi og praksis |
4. lektion | Kristen spiritualitet |
Praktisk teologi - 3. årgang

Praktisk teologi: Diakoni og Sjælesorg (2 gange i 2. semester)
I Praktisk teologi vil vi på 3. årgang i forårssemestret se på to andre centrale områder i kirkens praksis, nemlig diakoni og sjælsorg.
Diakoni kalder vi den kristne kirkes sociale omsorgsarbejde for nødlidende og udsatte grupper. Og nært forbundet med diakonien er sjælesorg, som vi måske også kunne kalde “åndelige omsorg”, d.v.s. kirkens hjælpende og trøstende samtale over for medmennesker m.h.p. at afhjælpe åndelig nød og anfægtelser.
Undervisere
Solvej Paabøl Andersen

Solvej Paabøl Andersen. Sognepræst i Grene Pastorat
Cand. teol. fra Aarhus Universitet i 1998 med et speciale inden for teologi og litteratur ved Systematisk teologi. Har siden 1999 været sognepræst, herunder vikarpræst, forskellige steder. Først og fremmest i Ribe Stift. Siden 2009 i Grene Pastorat.
Miriam Florez

Miriam Florez. Stiftspræst for Åndeligt søgende i Ribe Stift og sognepræst ved kirkerne på Fanø.
Cand. Theol. fra Århus Universitet 1997 og psykoterapeut fra Vedfeltinstituttet 2009. Miriam har desuden efteruddannelser som pilgrimsleder, retræteleder og yogainstruktør. Siden 2001 sognepræst på Fanø og siden 2018 stiftspræst for Åndeligt søgende.
Sidsel Keibel Blom

Sidsel Keibel Blom. Sognepræst i Folding og Brørup kirker.
Cand. theol fra Aarhus Universitet med speciale i systematisk teologi. Kort ophold ved Amsterdam Universitet som forskningsassistent i nordisk sprog og litteratur samt formidlingserfaring fra Hovedbiblioteket og Ungdomsskolen i Esbjerg. Siden 2020 optaget af liturgidebatten i folkekirken.
Ian Ørtenblad

Ian Ørtenblad, sognepræst i Døstrup-Mjolden-Rømø Pastorat
Ian er cand. teol. og har ved siden af sit arbejde som sognepræst lige siden studietiden været optaget af diakonien. Han er formand for Kirkens Korshærs hovedbestyrelse i Danmark og medlem af Diakoniudvalget i Ribe Stift.
Forberedelse
4. februar 2023
Forberedelse til praktisk teologi 4. februar, “Gudstjenestens former”:
Orientere jer lidt i ritualbogen, som findes bag i salmebogen. Prøv at danne jer et indtryk af bl.a. de forskellige former for kirkelige handlinger som der er tale om.